Joris Luyendijk richt zijn pijlen op het populisme

‘Populisme is net zo’n term als “linkse elite”, niet echt behulpzaam.’ Aan het woord is Joris Luyendijk, die al twintig jaar actief is als journalist, vooral in het Midden-Oosten en in de financiële sector. Nu richt hij zijn pijlen op het populisme.

Lees verder

Joseph Oubelkas: 'Ik wil de rechter die mij tot tien jaar celstraf veroordeeld heeft nog eens persoonlijk bedanken'

Joseph Oubelkas (1980) zat 1637 dagen onterecht vast in verschillende Marokkaanse gevangenissen. Toch is hij niet depressief, rancuneus of als slachtoffer teruggekomen, maar juist sterker, veerkrachtiger en positiever.

Hij laat zien hoe iedereen voor 100% zijn eigen lot in handen heeft. Hoe hardvochtig, getralied of gepantserd de systeemwereld of de omstandigheden ook zijn: jíj bepaalt.

Lees verder

Anja Schouten: 'Wij zijn continu op zoek naar: waar worden mensen warm van?'

De langdurige zorg heeft een grote systeemwijziging ondergaan die erop neerkomt dat mensen langer thuis blijven wonen. Bovendien stellen cliënten steeds nadrukkelijker de vraag om hun eigen voorkeuren en ritmes in het leven te kunnen blijven volgen, ook als zij een hulpvraag hebben. Digitale mogelijkheden, wetgeving en financiering geven cliënten daarin ook steeds meer handvatten. Kortom, de instellingsjas moet uit! Hoe krijg je medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers mee in de verandering? Een kijkje achter de schermen bij Zorgbalans.

Lees verder

Naema Tahir: 'Het oordeel van een ander accepteren, is een mooie houding'

De plek voor ouderen op het werk is weg, en daarmee hun senioriteit en het gezag’, dat zegt schrijfster en jurist Neama Tahir, die vindt dat ouderen veel meer een waardevolle rol kunnen hebben op het werk en in de samenleving. Cultuur is belangrijk voor Naema. ‘Want cultuur zorgt ervoor dat mensen met elkaar verbonden zijn’, zo zegt ze, ‘Cultuur bestaat in verschillende lagen, die zorgen voor verschillende verbondenheden.

Lees verder

Danielle Braun en Jitske Kramer: Tribes en verandering: een spoedcursus antropologie

Bewegingen hoeven niet gecreëerd te worden. Ze zijn er al. Altijd. In elke groep. In elke cultuur. Overal ter wereld. Dus ook in jouw organisatie. Danielle en Jitske geven een spoedcursus antropologie.

Lees verder

Weerstand is bullshit

Weerstand is bullshit, je wilt gewoon iets anders. Toen we deze uitspraak een keer twitterde riep dat een hoop ‘yess’ reacties op (en een enkele gefronste wenkbrauw). We geloven er heilig in. Hier wordt het verschil (naast alle geweldige overeenkomsten die er zijn) tussen antropologen en psychologen / bedrijfskundigen / organisatiekundigen misschien wel het meest in zichtbaar. Want antropologen… die doen gewoon niet aan de bullshit van weerstand.

Lees verder

Tough leadership: 'Een goede leider doet de haka'

Mensen in groepen hebben behoefte aan stevige en rolbewuste leiders. Door gebruik van de juiste lichaamstaal, door durf en initiatief bij conflicten en goede taakverdeling krijgt een leider vertrouwen en aanzien. En onstaat er rust en veiligheid in de groep. Door het juiste gebruik van symbolen en rituelen kan de leider zijn of haar stevige positie duidelijk maken. Wie de regels van het spel goed beheerst, wordt leider.

Lees verder


Jitske Kramer: Building Tribes Power & Love

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.